Kaj o peskovnikih in mivki pravi RoSPA

RoSPA -The Royal Society for the Prevention of Accidents (Kraljevo društvo za preprečevanje nesreč) iz Velike Britanije je uveljavljena in spoštovana institucija, tudi na področju varnosti otroških igal oziroma igre. Objavila je nekaj napotkov na temo igre s peskom-mivko, ureditve peskovnikov, vrste mivke, itd.
Za razliko od pri nas uveljavljenega mnenja, da je za peskovnike primerna drobljena kremenčeva mivka, ROSPA posebej poudarja, da mora biti mivka iz delcev, ki so zaobljeni.
Pomembno je tudi to, da poudarja, da mivka za peskovnike ni sredstvo za ublažitev padca ali obrato. Pesek za ublažitev padca mora biti sipek, brez primesi lepljivih materialov (npr. gline), mivka v peskovniku pa mora omogočati kreativno igro, izdelavo skulptur, gradov, potičk, itd. Pesek-mivka mora biti torej vlažna, in imeti primese, ki omogočajo sprijemanje zrnc peska. 
ROSPA prav tako opozarja, da je mivka lahko neprijetna oz. škodljiva za površine, kjer se otroci gibljejo (stopnice, tobogani, lakirani podi, itd., saj so zrnca abrazivna in lahko povzročijo (pre)hitro obrabo naštetega. To dejstvo je seveda še toliko bolj izrazito pri ostri drobljeni kremenčevi mivki. Najbolj škodljv pa je je vpliv ostrih delcev kremenčeve mivke takrat, ko zaidejo v oči ali dihala. Napram zaobljenim delcem rečne mivke, so posledice neprimerljivo resnejše.

več o napotkih RoSPA lahko preberete tu

članek na temo MIVKA IN PESKOVNIKI pa lahko najdete tu