Kitanje lesenih igral

Kitanje je v vseh panogah obdelave materialov (v gradbeništvu, obdelavi kovin, obdelavi lesa, ...) postopek, s katerim želimo izravnati manjše nepravilnosti na gladkih površinah (praske, udarnine, raze, manjše razpoke, itd.) in izboljšati videz površine.
V lesarski panogi je, zaradi zelo raznolikih lastnosti lesa, velikega krčenja in raztezanja, kitanje nezaželen postopek oz. obdelava. Uporablja se samo izjemoma, in še to na dimenzijsko stabilnih površinah (npr. površine lesenega pohištva) in površinah, ki so kasneje prekrite s pigmentiranim premazom.   
Kitanje velikih neravnin in razpok se v lesarski panogi, iz navedenih razlogov, praviloma ne prakticira. Še posebej je ta postopek delikaten pri lesu vgrajenem na prostem, ki je izpostavljen večjim spremembam vlažnosti in posledično krčenju in nabrekanju lesa. Če se les krči ali nabreka, se posledično spreminja tudi neravnina-razpoka ki je kitana. Ker kit običajno ne more slediti dimenzijskim spremembam lesa, se med kitom in lesom pojavijo napetosti in zatem nove razpoke in odstopanje kita od lesa.
Kadar pa, kljub navedenim posledicam, obstaja potreba po zapiranju velikih razpok na lesu zaradi estetskega videza, je potrebno vedeti, da tak poseg dolgoročno ni vedno učinkovit, lahko pa celo povzroči hitrejše propadanje lesa. Industrija premaznih sredstev daje na razpolago celo vrsto različnih kitov, vendar ne za take posege. Izvajalec mora kit največkrat izdelati sam in ga prilagoditi konkretni situaciji in pogojem.
Več o praktični izvedbi kitanja lesenih igral lahko preberete v KITANJE LESENIH IGRAL    in  DODATEK

Pripravil:

Slavko RUDOLF
nov. 2019

sorodna tema:  http://www.modus-svetovanje.si/28/les-za-zunanja-igrala